ΤΟ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ/ΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ

samarasΤου Ηλία Σχορετσανίτη
Οικονομολόγου, MSc

Η αργοναυτική εκστρατεία είχε ως στόχο να πάρει ο Ιάσονας στα χέρια του το χρυσόμαλλο δέρας για να κερδίσει το θρόνο του πατέρα του. Η εκστρατεία του Αντώνη Σαμαρά έχει ως στόχο να αναμορφώσει παντοιοτρόπως διαθρωτικά την Ελλάδα, ώστε να πάρει στα χέρια της την οικονομική της ανεξαρτησία. Τουλάχιστον αυτό ευαγγελίζεται.
Μόνο που κάτω από το χρυσόμαλλο δέρας, κρύβεται ένα ΤΕΡΑΣ. Αυτό της παγκοσμιοποιημένης, αποεθνικοποιημένης, αποχριστιανοποιημένης, αποδομημένης Ελλάδος. Στεναχωρήθηκα και προβληματίστηκα πολύ εχθές βλέποντας έναν πρωθυπουργό άχρωμο, άγευστο και άοσμο, ένα πρωθυπουργό που θύμιζε ηθοποιό τρίτης διαλογής σε οντισιόν για την Επίδαυρο, σαν ατάλαντο του Χ-Factor. Έναν άνθρωπο που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη ούτε στον εαυτό του. Τέτοιος έπρεπε της Ελλάδος στις κρίσιμες ώρες της ιστορίας της. Έπρεπε ένας άνθρωπος του «ναι σε όλα», χωρίς όραμα για τον τόπο. Και στο κάτω-κάτω ποια τα διαπιστευτήριά του, όπως και όλων των πολιτικών που θεωρούν την πατρίδα μας τσιφλίκι τους; Το προγονικό, βενιζελικού DNA, πολιτικό χάρισμα… Φευ!
Θα ήθελα απλά να καταλάβετε ως αναγνώστες τι είδους προπαγάνδα γίνεται στον ελληνικό λαό με πρώτον αυτόν που θεωρεί ο ίδιος ο λαός καταλληλότερο για πρωθυπουργό, μετά τον «κανένα» φυσικά.
Μας λέγει λοιπόν στο διάγγελμά του: «Το πιο σημαντικό, όμως, είναι αυτό που σας ανακοινώνω σήμερα: Ότι μειώνεται αμέσως ο ΦΠΑ στην Εστίαση. Από 1η Αυγούστου! Για πρώτη φορά, όχι απλά αποτρέπουμε κάποια δυσάρεστα, αλλά επιβάλουμε θετικές αλλαγές.»
Επιβάλλει; Ορισμός = κάνω πραγματικότητα κάτι χρησιμοποιώντας τη βία ή τη θέση ισχύος στην οποία βρίσκομαι! Αφού έχει το θάρρος και τη διπλωματική δεινότητα και μπορεί να επιβληθεί στην τρόικα, γιατί δεν επιβάλει και άλλες «θετικές αλλαγές»; Στην ουσία κατάφερε να πάρει την άδεια από την τρόικα (εν όψει κατάθεσης ενός άκρως αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου και γερμανικών εκλογών) για να χρυσώσει το χάπι. Του το επέτρεψαν και δεν επέβαλε τίποτε. Λέει ψέματα.
Και συνεχίζει ο κ. Σαμαράς ή μάλλον αυτοί που του τα γράψανε: «είναι μήνες τώρα, που πήρα επάνω μου αυτή την πρώτη μεγάλη μείωση φόρων στην Ελλάδα. Δεν ήταν εύκολο. Αλλά είπα στην Τρόικα ότι με τη μείωση από το 23 στο 13% θα αυξηθεί ο τζίρος, θα αυξηθούν αντί να μειωθούν τα έσοδα του κράτους και θα περιοριστεί και η φοροδιαφυγή. Δεν το πιστεύουν ακόμα. Λέω την αλήθεια. Δέχθηκαν, όμως, να δοκιμάσουν για πρώτη φορά μείωση φορολογίας. Το είχα υποσχεθεί πριν ένα χρόνο. Και σήμερα το πραγματοποιεί αυτή η Κυβέρνηση. Ξέραμε ότι ήταν δύσκολο. Αλλά ξέραμε ότι μπορούσε να γίνει κι έπρεπε να γίνει. Και το κάναμε…»
Το πήρε δήθεν πάνω του… Τι πήρε πάνω του; Την επιτυχία της μείωσης. Μπράβο ρε μάγκα, όταν έχουμε χαρές και πανηγύρια η Βασίλω πρώτη, να βγει στην TV να προλάβει τα νέα! Πήρε, όμως, στο λαιμό του έντεκα εκατομμύρια ψυχές που περιμένουν την υπεράσπιση των συμφερόντων τους. Βγήκε μήπως να πει πώς κατάφερε και αγόρασε η χρεωμένη Πειραιώς την ανώτερή της σε οικονομικούς δείκτες Αγροτική Τράπεζα; Πώς η Eurobank ρούφηξε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο; Πώς περιμένει να αντιμετωπίσει την υπογεννητικότητα που μαστίζει την Ελλάδα βάζοντας τεκμήρια στα παιδιά; Πώς θα ζήσει ο αστυνομικός, ο δάσκαλος, ο μικρομεσαίος, ο άνεργος; Γιατί δεν τα παίρνεις πάνω σου αυτά κ. Σαμαρά, να μας τα πεις στην TV να καμαρώσουμε λεβεντιά; Ένας, έγκριτος κατά τα άλλα, οικονομολόγος made in USA που δείχνει απλά ότι δεν άνοιξε βιβλίο στα φοιτητικά του χρόνια και του το απένειμαν. Γιατί αν είχε διαβάσει μόνο τα μαθήματα του πρώτου έτους θα ήξερε τι κάνουν στην καπιταλιστική οικονομία σε περιόδους ύφεσης κατά τον Keynes.
Ακούστε και το πάρακάτω: «Βασίστηκα πάνω στα όσα οι επιχειρηματικές οργανώσεις, τα Επιμελητήρια και χιλιάδες μαγαζάτορες μας έχουν διαβεβαιώσει με ένα στόμα: Με τη μείωση στο 13% και οι επιχειρήσεις δεν θα κλείσουν, και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, και περισσότερα έσοδα θα πάρει το κράτος! Αυτό πιστεύω κι εγώ. Τα φορολογικά έσοδα αμέσως μπορούν να αυξηθούν.»
Θα μου πέσουν τα μαλλιά. Ο άνθρωπος επιχειρηματολογεί άθλια και αν αυτός είναι ο τρόπος που μιλάει στις Βρυξέλλες, στα Βερολίνα και τα διεθνή φόρα και διπλωματικές συναντήσεις, πραγματικά στεναχωριέμαι που η Ελλάδα του Περικλή, του Καποδίστρια και του Πλαστήρα έχει για μπροστάρη ένα τέτοιο ηγετίσκο. Καημένη Ελλάς! Δηλαδή ο κ. Σαμαράς το πήρε απάνω του για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, επειδή τον διαβεβαίωσαν οι επιχειρηματικές οργανώσεις, τα Επιμελητήρια και οι μαγαζάτορες! Δηλαδή, επί της ουσίας δεν το πήρε πάνω του, αλλά πλασάρει την ευθύνη στους προαναφερθέντες! Και δε μου λέτε κ. Σαμαρά, πήρατε τέτοια ευθύνη, χωρίς έρευνα αγοράς, χωρίς οικονομική ανάλυση; Το επιτελείο σας δεν έκανε μακροοοικονομική μελέτη για τις επιπτώσεις μείωσης του ΦΠΑ; Αυτά είναι εργαλεία του 1950! Και εσείς ζητάτε διαβεβαιώσεις από τα μαγαζιά; Αλλά είναι βολικό όταν τα μέτρα δεν αποδώσουν, που δε θα αποδώσουν, να ρίξετε το μπαλάκι αλλού και να σας θυμόμαστε μόνο για τα «καλά μαντάτα» που και αυτά μαντάρα τα κάνατε, βρίζοντας τον εαυτό σας για ένα μικρό σαρδάμ. Ολύμπια η ψυχραιμία του τιμονιέρη του έθνους!
Αν μπορεί, να μας κάνει το κυβερνητικό σχήμα τα τάλαρα λιανά και να μας αποδείξει πως ξέρει ότι το 10% της μείωσης θα περάσει στην πραγματική οικονομία. Δέκα ανθρώπους να ρωτήσετε θα σας πουν και οι δέκα ότι αποκλείεται να μειωθούν τιμές, την ώρα που τα μαγαζιά σβήνουν. Αν πάω στο γυράδικο της γειτονιάς μου και ο γύρος κάνει 1,80€ από 2€ την 1η Αυγούστου, θα τα πάρω όλα πίσω και ζητήσω δημόσια συγνώμη. Ο,τι ανεβαίνει δεν κατεβαίνει. Αλλά και στην περίπτωση που ο έλληνας μαγαζάτορας περνούσε τη μείωση του 10% στις τιμές, πιστεύετε πως αυτό θα αποτελούσε κίνητρο για μια τετραμελή οικογένεια ώστε να γευματίσει σε ταβέρνα; Αφού είναι όλοι στεγνοί, οικονομικά τελειωμένοι και λένε με ένα στόμα «και δώσε ημίν σήμερον», αύριον και μεθαύριον ουδείς γνωρίζει! Το άλλο το καλό που λέει ότι δε θα κλείνουν πλέον επιχειρήσεις και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας; Το ότι θα αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα; Αυτά είναι πραγματικά επικίνδυνα αποκυήματα της νοσηρής φαντασίας μιας φατρίας που θέλει απελπισμένα να παραμείνει στην εξουσία, γιατί αυτό προέχει των γερμανικών εκλογών. Ο Σαμαράς όχι μόνο δεν το πήρε πάνω του, αλλά πιστεύω ότι είχε εντολή για μείωση ΦΠΑ ώστε να αποπροσανατολιστεί –για ακόμη μια φορά- ο λαός. Βλέπετε, όχι τυχαία, την επομένη ερχόταν ο καλός Σαμαρείτης Σόιμπλε για να διαπιστώσει την πρόοδο του προτεκτοράτου του και να δώσει ντιρεκτίβες.
Και το ντελίριο του πρωθυπουργού έχει συνέχεια: « Όμως, τα καταστήματα πρέπει να κόβουν κανονικές αποδείξεις και να τις χτυπάνε στις μηχανές. Μόνον έτσι θα ανοίξει ο δρόμος να γίνουν κι άλλες φορολογικές μειώσεις.
Προσέξτε: Μου αρέσει πάντα να σας λέω την αλήθεια κατά πρόσωπο: Εάν η φοροδιαφυγή συνεχιστεί σαν να μη συνέβη τίποτα, τότε αυτό θα φταίει που το ΦΠΑ θα αυξηθεί αναγκαστικά και πάλι στο 23%. Αντίθετα, αν αυτό το πείραμα πετύχει, θα ακολουθήσουν, είμαι βέβαιος, κι άλλες μειώσεις δυσβάστακτων φόρων. Και πάντα – βεβαίως πάντα – υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσουμε να πετυχαίνουμε και τους δημοσιονομικούς μας στόχους, όπως κάναμε την τελευταία χρονιά! Όλους τους στόχους.»
Ο πατέρας του έθνους νουθετεί τον επιχειρηματικό λαό του. Τον αντιμετωπίζει δημόσια ως απατεώνα που κλέβει την εφορία και τον εκβιάζει ότι εάν δε συμμορφωθεί θα τιμωρηθεί εκ νέου! Και όλα αυτά ενώ ίδια η κυβέρνηση αρνείται την ανταλλαγή οικονομικών δεδομένων με το φορολογικό παράδεισο της Ανγκουίλας. Αρνείται να πληρώσει τα χρέη του δημοσίου στις επιχειρήσεις και βάζει εγγυητή των τραπεζών το λαουτζίκο που αύριο θα του πάρει το σπίτι η τράπεζα, για την ύπαρξη της οποίας ο ίδιος πληρώνει βαρύτατη φορολογία. Και τα 500 εκ. ευρώ ΦΠΑ βερεσέ της Hochtief τα κάναμε α-βα-βά; Τι παραλογισμός είναι αυτός; Κανένας πολιτικός δεν έχει δικαίωμα να δίνει εντολές σε ένα δοκιμαζόμενο λαό για το τι θα κάνει, εάν δε δώσει ο ίδιος πρώτος το παράδειγμα, προσφέροντας όλη του την περιουσία στο δημόσιο! Κ-α-ν-έ-ν-α-ς!
Ω, ναι, αρέσει πολύ στον κ. Σαμαρά να λέει την αλήθεια κατά πρόσωπο! Είναι κάτι που τον διακρίνει. Όπως έλεγε ότι δε θα περάσουν νέα μέτρα για μισθούς και συντάξεις, όπως ότι δε θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, όπως ότι θα κάνει την υπέρβαση με την ΠΟΛΑΝ. Αλλά και αύξηση εσόδων να έχουμε, και αποδείξεις να κόβουμε όλοι (όπως πρέπει), αν δεν πετύχουμε ΟΛΟΥΣ τους στόχους από τα κεντρικά… ως μη γενόμενο… δε θα δούμε φως. Πλάκα μας κάνουν; Τι περιμένουν από τον έλληνα; Να ζήσει όπως οι χίπηδες στα Μάταλα; Τα είπε όλα πάντως χρησιμοποιώντας τη λέξη «πείραμα». Τα «πειράματα» τέτοιου είδους, και μάλιστα για πρώτη φορά, μπορεί να αποτύχουν. Δεν πειράζει, το έχει πάρει πάνω του ο πρωθυπουργός μας και όποιος θέλει εξηγήσεις μπορεί να τις έχει μετά από 2 χρόνια που θα βρίσκεται στη Βοστώνη κάνοντας διαλέξεις για το πώς παραμυθιάζεις ένα λαό.
Και συνεχίζει ο κ. Σαμαράς: «Πάνω απ’ όλα όμως, για αυτή την απόφαση βασίστηκα σε σας. Βασίστηκα στο φιλότιμο του Έλληνα. Γι’ αυτό και επέμεινα. Στο χέρι μας είναι να το κερδίσουμε αυτό το στοίχημα. Και να αρχίσει επιτέλους η μεγάλη αποκλιμάκωση, μείωση, των φόρων στην Ελλάδα, που ήταν και πάντα το όνειρό μου: Χαμηλότεροι φόροι, αλλά όλοι να πληρώνουν, για να μη ξαναμπούμε στην περιπέτεια με τα ελλείμματα.»
Αναρωτιέμαι ειλικρινά αν πιστεύει έστω και μία λέξη από αυτές που εκστόμισε στο διάγγελμα. Οι Έλληνες, 180 χρόνια τώρα, βασίζονται στο φιλότιμο του έλληνα πολιτικού. Είναι κατ’ εξοχήν σχέση εμπιστοσύνης, καθώς οι πολιτικοί υπόσχονται και ο λαός προσμένει με ελπίδα τα έργα. Θέλει θράσος για να ζητάς να ενεργήσει το φιλότιμο του λαού! Γιατί να γίνει φιλότιμος; Ως ευχαριστώ για τα 180 χρόνια προδοσίας; Για το όραμα και τις εμπνεύσεις που δίνονται ως ελπίδα για το αύριο των παιδιών του; Γιατί;
Γιατί το παντοτινό όνειρο του κ. Σαμαρά μάς αποκαλύφθηκε αναπάντεχα στο διάγγελμά του. Και είχα συχνά την απορία σε τι όνειρο βρίσκεται ο πρωθυπουργός, την ώρα που η Τουρκία προβαίνει σε κούρσα εξοπλισμών στην αντίπερα όχθη: Τη μείωση της φορολογίας ονειρεύεται.
Εμείς γιατί οραματιζόμαστε την Ελλάδα ως οφθαλμό εις το σώμα της ανθρωπότητας, ως κοιτίδα πολιτισμού αξιών, ήθους και αρετών; Εμείς γιατί οραματιζόμαστε την πατρίδα μας να μεγαλύνεται μέσω του ελληνορθόδοξου πνεύματός της; Εμείς γιατί οραματιζόμαστε ότι η μικρή και φτωχή Ελλάς μπορεί να καταφέρει το πλήγμα στον Κύκλωπα της παγκοσμιοποίησης και να ελευθερώσει ΟΛΑ τα έθνη; Θέλουμε ΟΡΑΜΑ κύριε Σαμαρά, όχι όνειρα-εφιάλτες με τη μία ή την άλλη έννοια.
Θα προσθέσω και ένα ακόμη κομμάτι του διαγγέλματος του κ. Σαμαρά, καθώς θα μπορούσα πολλά να γράψω ακόμη: «Τους θυμίζω ότι μόνον ένα χρόνο βρισκόμαστε στην Κυβέρνηση. Ένα χρόνο! Το πώς έβλεπαν ένα χρόνο πριν την Ελλάδα στο εξωτερικό, από την Ευρώπη και την Αμερική μέχρι την Κίνα, από τις διεθνείς αγορές μέχρι τους Έλληνες και τους ξένους επενδυτές, το γνωρίζουν όλοι πολύ καλά. Και ξέρουν πόσο διαφορετικά βλέπει όλος ο κόσμος την Ελλάδα σήμερα.
Γνωρίζουν ακόμα ότι η προσπάθεια μεταμόρφωσης της Πατρίδας μας, από χώρα χρεοκοπημένη σε χώρα δίχως προβλήματα, είναι από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα που υπήρξαν ποτέ. Σε όλον τον κόσμο. Και μάλιστα σε συνθήκες πλήρους Δημοκρατίας μέσα στη Χώρα και πρωτόγνωρης αποσταθεροποίησης γύρω από τη Χώρα. Σε τέτοιο περιβάλλον δούλεψε η Κυβέρνηση επί ένα χρόνο. Σε τέτοιο περιβάλλον δουλεύει και σήμερα.»
Η επιτομή του «αλ’ αντ’ άλλων». Πρώτα-πρώτα ο κ. Σαμαράς θεωρεί τον εαυτό του ως το μόνο αξιόπιστο φορέα για να μας πει πως βλέπουν οι ξένοι την Ελλάδα. «Το γνωρίζουν ΟΛΟΙ». Ποιοι όλοι; Εγώ γιατί δε βλέπω φως; Οι τράπεζες γιατί δε χρηματοδοτούν τη «Νέα σας Ελλάδα». Που είναι τα επενδυτικά funds που ψάχνουν για projects επιχειρήσεων και τα venture capitals για να βοηθήσουν; Να μεταφέρουμε ένα νέο στον κ. Σαμαρά: Τα μαζεύουν και την κάνουν με ελαφρά από την Ελλάδα οι επιχειρηματίες. Μερικούς που ήταν καλά παιδάκια τους κάνουν και πρόεδρους τραπεζών στις οποίες χρωστάνε. Να τον πληροφορήσουμε ότι Γερμανικά funds επενδύουν οπουδήποτε εκτός… Ελλάδος. Το πώς μας βλέπουν οι ξένοι έχει σίγουρα αλλάξει. Πέρυσι μας βλέπανε να έχουμε μηχανική υποστήριξη και φέτος να ψυχορραγούμε. Μετά το Σεπτέμβριο θα μάθουμε πότε θα μας πάνε για θάψιμο.
Το να μετατραπεί η Ελλάδα από χώρα χρεοκοπημένη σε χώρα δίχως προβλήματα είναι ακατόρθωτο βάσει του οικονομικού μοντέλου που έχει επιβληθεί. Η μόνη λύση είναι εθνικό νόμισμα τώρα. Αλλά βλέπετε το μέγα ψεύδος του κ. Σαμαρά είναι ότι λειτουργούμε σε συνθήκες πλήρους δημοκρατίας! Κοινοβουλευτική δικτατορία έχουμε και το γνωρίζουν και οι πέτρες. Δε γίνεται βουλευτής αυτός που λέγει την τίμια άποψή του. Όταν τολμήσεις να την πεις σου κάνουν την πολιτική κηδεία – διαγραφή επί τόπου. Δείτε τους υπουργούς της κυβέρνησης και θα αντιληφθείτε από τι πάστας άτομα κυβερνάται ο τόπος.
Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι ούτε οι ίδιοι οι πολιτικοί έχουν καταλάβει που βαδίζουμε και αυτό είναι καταστροφικό για όλους μας, αλλά πρωτίστως για τους ιδίους. Γιατί βλέπουν το τέρας της παγκοσμιοποίησης ως το χρυσόμαλλο δέρας της εξουσίας της Νέας Εποχής με πρώτον απ’ όλους τον κ. Σαμαρά…

Σχολιάστε